Håndbok: «CCS for avfallsforbrenning»

CCS i Storbritannia

29. mai 2024 hadde KAN møte med ESA – Environmental services association, som samler aktører fra avfalls- og gjenvinningsbransjen i UK.

Målet med møtet var å få innsikt i ESAs arbeid og deres erfaring og syn på støtteordningene Storbritannia har til realisering av CCS-prosjekter. KAN var da spesielt interesserte i hvordan disse egnet seg for realisering av CCS for avfallsforbrenningsanlegg. Det er usikkert hvor godt myndighetene som utvikler støtteordningene for CCS har tilstrekkelig kjennskap til avfallshåndtering, og at de samfunnsmessige fordelene ved avfallsforbrenningsanlegg derfor blir undervurdert. De pågående forhandlingene om støtteordninger for avfallsforbrenningsanlegg vil med høy sannsynlighet gi et nyttig kunnskapsgrunnlag for utviklingen av støtteordninger i andre land.

ESA orienterte om at den foreslåtte støttemodellen for avfallsforbrenningsanlegg vil avhenge både av prising av fossile utslipp og en marginalkontrakt som sikrer aktøren en gitt pris for permanent lagring av både biogene og fossile utslipp.

ESA kunne også orientere om at det har vært en bekymring for at store mengder avfall vil eksporteres dersom energi fra avfallsforbrenning inkluderes i kvotesystemet (før det skjer i EU). De har vurdert to løsninger: begrense antall lisenser for avfallseksport og innføre inverse karbonjusteringsmekanisme.

For mer informasjon om ESA, se: https://esauk.org


Kort om CCS i Storbritannia:

Storbritannia har en tydelig CCS-strategi som identifiserer konkrete områder for utviklingen av CCS-nettverk, transportinfrastrukturen for disse regionene og ulike sektorbaserte støtteordninger for ulike anlegg, blant annet avfallsforbrenningsanlegg. Storbritannias viktigste virkemidler for CCS er direkte finansiering, CCfDs (Carbon Contracts for Difference) og karbonprising, samt en rekke virkemidler direkte rettet mot implementering av CCS- og CDR-prosjekter.

GBP20 milliarder er øremerket CCUS-finansiering, inkludert CCS Infrastructure Fund som støtter investeringskostnader knyttet til etablering av transport og lagringsinfrastruktur og industriell karbonfangst.

Andre støtteordninger inkluderer:

• DAC og GGR (Greenhouse Gas Removal) Innovation Programme, som gir støtte til innovative CDR-prosjekter

• Industrial Energy Transformation Fund, som fokuserer på å legge til rette for prosjekter innen energieffektivisering og bruk av lavkarbonteknologier

• Net Zero Innovation Portfolio, som vil bevilge opptil GBP100 millioner til forskning og utvikling av CDR-teknologier.

I tillegg til direkte finansieringsstøtte har Storbritannia etablert Industrial Carbon Capture-kontrakter som fungerer som differansekontrakter for industrielle CCS-prosjekter som har planer om å være i drift fra 2027.

Storbritannia har også et eget kvotesystem, og vurderer å innlemme biogene utslipp i kvotesystemet i nær fremtid.