Handbook: «CCS for waste incineration»

CC(U)S in the Nederlands

22. mars 2024 hadde KAN møte med AVR, et selskap i Nederland som har spesialisert seg på behandling av ulike typer restavfall som de omdanner til energi og råvarer for husholdninger og bedrifter.

Målet med møtet var å lære mer om AVR sitt arbeid, om CCS i Nederland, og om hvordan AVR mener virkemidler treffer.

Møtet med AVR viste oss et eksempel på en vellykket støtteordning, der Nederlands OPEX-støtte har bidratt til at ARV allerede har ferdigstilt ett prosjekt og planlegger et til. Videre fremhevet møtet behovet for å arbeide for felles, dokumenterte standarder for rapportering av utslipp.

ARV har vurdert to måter å registrere utslipp: 1. registrere på bunnen av pipen før karbonfangstprosessen og på toppen etter fangstprosessen, 2. Måle alle utslipp på toppen av pipen.

AVR trakk frem at det er en inkonsistens i regulatoriske standarder, ved at CC-standarder ikke ser på å fjerne andre utslipp enn karbon. Det er utfordrende at det ikke eksisterer felles standarder for registrering av andre utslipp, spesielt .

Merk: I Nederland har de OPEX-støtte for CCUS-anlegg. Anlegg som får støtte må være i drift innen 5 år.

For å lese mer om AVR, se: https://www.avr.nl/en/optimal-process/co2-capture-plant/


Kort om CCS i Nederland

Nederland fremmer implementering av CCS gjennom støtteordninger til pilot- og demonstrasjonsanlegg, differanse-kontrakter og karbonprising.

Nederland har et bredt spekter av virkemidler for CCUS, fra støtte til pilot- og demonstrasjonsprosjekter, til differanse-kontrakter og karbonprisingsmekanismer. Blant ordningene som gir finansiering til pilot-/demonstrasjonsprosjekter er DEI+ Scheme og TSE Industry Studies. Til sammen forvalter disse ordningene ca. 34 MEUR i støtte.

Ordningen SDE++ fungerer som differansekontrakter, som gir bærekraftige energiprosjekter (inkludert CCS) et tilskudd som tilsvarer forskjellen mellom markedsverdien av produktet (for CCS – ETS prisen på CO2) og produksjonskostnadene. I motsetning til andre differansekontrakter trenger ikke selskaper subsidiert av SDE++ å betale tilbake noen positiv forskjell mellom produksjonskostnadene og markedsprisen, dersom den sistnevnte skulle overstige kostnadene. Se mer informasjon om ordningen på neste side.

Nederland har også en CO2-avgift, som fungerer på samme måte som i Norge, der anlegg kan unngå avgiften ved å fange og lagre CO2

Nederlandske investorer oppfordres til å investere i energieffektive teknologier, som inkluderer CCS, via ordninger som EIA, MIA og Vamil, som gir skattefordeler, i form av redusert skattepliktig fortjeneste.