Handbook: «CCS for waste incineration»

CCS i Sweden

6. mai 2024 hadde KAN møte med Öresundkraft, et energiselskap i Sverige.

Målet med møtet var å lære mer om Öresundkraft sitt CCS-arbeid samt få innsikt i deres syn på støtteordningene Sverige har for realisering av CCS-prosjekter.

Öresundkraft viste oss at vi står ovenfor flere felles utfordringer og muligheter, og det var interessant å høre at de allerede har inngått flere LoI-er med lokale aktører. En take-away fra møtet er at alle som planlegger for CCS ved sitt anlegg tidlig bør starte å rigge organisasjonen for det kommende markedet for CDR-er.

Finansiering er en av de største utfordringene for karbonfangst. Öresundkraft ser på fire mulige inntektsstrømmer, inkludert flytende CO2 og negative utslipp, men ingen er modne enda.

• Har inngått flere letter of intent-avtaler for salg av negative utslipp, hovedsakelig med lokale aktører .

• En utfordring ved salg av negative utslipp er at aktørene holder prisene for seg selv, og det er vanskelig å sette riktig pris. I starten tror de at prisene for negative utslipp vil være høyere enn EU ETS.

For mer informasjon om Öresundkraft, se: https://www.oresundskraft.se


Kort om CCS i Sverige

Sverige har et sterkt fokus på BECCS og karbonfjerning

Sverige har implementert flere ordninger og programmer som eksplisitt støtter CCS-prosjekter, med særlig fokus på bio-CCS og karbonfjerning. SEA Industrial Leap Programme (Industriklivet) ble etablert i 2018 for å bidra til landets mål om netto nullutslipp innen 2045 og negative utslipp deretter. Ett av programmets tre fokusområder er negative utslipp og BECCS. Programmet støtter prosjektutvikling, mulighetsstudier, forskning og pilot- eller demonstrasjonsprosjekter.

Det potensielt viktigste virkemiddelet for CCS-prosjekter i Sverige er den foreslåtte omvendte auksjonen for bio-CCS. Denne auksjonen vil tillate operatører å by på hvor mye CO2 fjerning de kan levere til lavest mulig pris, og regjeringen planlegger å bevilge rundt EUR156 millioner hvert år for å dekke 100% av fangst-, transport- og lagringskostnadene til det vinnende budet. 

Auksjonsgjennomføringen er for tiden i påvente av en beslutning fra EU-kommisjonen. En utfordring ved denne ordningen er imidlertid at anlegg som får ytterligere inntekter gjennom for eksempel salg av karbonfjerningskreditter i det frivillige karbonmarkedet vil mest sannsynlig få tilsvarende avkortning i den tildelte støtten, noe som skaper usikkerhet blant aktørene som nå venter med investeringsbeslutningen.

Oppdatering:

2. juli 2024 kom beslutningen fra EU-kommisjonen

«Kommisjonen godkjenner svensk støtte på 3 milliarder euro til fangst- og lagring av biogen karbondioksid.

Regjeringen har også foreslått en lavere avgiftssats på elektrisitet som brukes til å drive karbonfangstanlegg ved industri- og varmeanlegg.

Alle avfallsforbrenningsanlegg i Sverige er inkludert i EUs kvotesystem siden 2013. Frikvotene dekket 30-70% av utslippene de første årene og utgjør i dag (2021-2031) ca. 20-45% av utslippene.

Utvalgte virkemidler og rammeverk i Sverige som kan fremme implementeringen av CCS-prosjekter: