Håndbok: «CCS for avfallsforbrenning»

Denne håndboken er utarbeidet av KAN – Klimakur for avfallsforbrenning i Norge.

KAN er et industrisamarbeid bestående av partnerne Statkraft Varme, Forus Energigjenvinning, BIR Ressurs, Returkraft, Hafslund Celsio, FREVAR, Eidsiva Bioenergi og SAREN Energy som alle har norske avfallsforbrenningsanlegg med aktiviteter knyttet til fangst, lagring og/eller utnyttelse av CO2 (CCUS). Sammen ser KAN-partnerne på utfordringer og muligheter knyttet til CCUS for avfallsbransjen.

Denne håndboken inneholder blant annet:

  • Vurdering av fangstteknologi: Vurdering av hvilke fangstteknologier som er best egnet for avfallsbransjen og for kostnadseffektiv CO2-fangst.
  • Anbefaling knyttet til integrasjon: Utdypende kunnskap om optimal integrasjon av fangstanlegg.
  • Finansiering og forretningsmuligheter: Bedre forståelse og økt kunnskap om fremtidige forretningsmodeller og muligheter, samt det regulatoriske rammeverket.
  • Transport, logistikk og lager: Klarlegge løsninger og etablere kostnadskalkyler inkl. grensesnitt mot permanent lager

Karbonfangst og lagring (CCS) som teknologi og løsning er internasjonalt løftet frem som en viktig bidragsyter for å nå globale klimamål og bidra til negative utslipp. Norge har gjennom Klimaplanen, prosjekt Langskip og Klimakur 2030 betydelige ambisjoner knyttet til klimareduksjoner, inkludert CCS. Lokalt er reduksjon av CO2-utslipp fra avfallsforbrenningsanlegg i mange tilfeller nødvendig for å nå vertskommunenes klimamål.

Felles for alle CCS-prosjekter, uavhengig av bransje, er at det er tekniske, økonomiske og miljømessige utfordringer som må løses før man kan realisere levedyktige anlegg.

Ulike industrier har delvis sammenfallende og delvis ulike utfordringer og muligheter. Eksempelvis har noen tilgang på overskuddsvarme mens andre trenger betydelige mengder tilført energi. Det er ikke gitt hvilken teknologi som passer best for hvilken industri, og noen er omfattet av kvotesystem, som ETS-systemet, og andre ikke. Alle industrier trenger imidlertid løsninger for fangst, transport og permanent lager, eller utnyttelse av fanget CO2 der dette er mest hensiktsmessig. Det er også behov for overordnede rammebetingelser som enten kan være felles eller spesifikke for ulike industrier.

KAN består av avfallsforbrenningsanlegg med igangsatte CCUS-prosjekter, og jobber sammen for å finne hvilke rammer og løsninger som er de beste og mest optimale for avfallsforbrenning. Dette omfatter både teknologi og løsninger langs hele verdikjeden fra fangst til permanent lager, og forutsigbare og levedyktige kommersielle betingelser. Avfallsforbrenningsanlegg har betydelig andel biogent utslipp av CO2, og kan derfor bidra med negative utslipp/karbonfjerning. Derfor blir arbeidet med rammevilkår for karbonfjerning en viktig bidragsyter til å løfte CCUS- prosjektene økonomisk.

KAN vil også dele læring og tilegnet kompetanse for å bidra til raskere utvikling av CCUS og dekarbonisering av avfallsbransjen, og har i den sammenheng utarbeidet denne håndboken «CCS for avfallsforbrenning».

KAN har ingen intensjon om å løse alle utfordringene alene. Andre industrisamarbeid, ideelle organisasjoner og klynger er viktige samarbeidspartnere for å utvikle en komplett og levedyktig verdikjede for CCUS fra avfallsforbrenningsanlegg.

KONTAKT

Har du spørsmål til KAN?